Denemarken

Denemarken is een klein land. Het grootste gedeelte van het land ligt op het Jutland Schiereiland. De zuidelijke grens van Jutland grenst aan Duitsland. Dit is de enige landverbinding van Denemarken met Europa. De Baltische Zee grenst aan het westen van Denemarken. Het oosten van het land grenst aan de Noordzee. Het noorden van het land wordt van Noorwegen en Zweden gescheiden door de Straat van Skagerrak en het Kattegat. Denemarken bestaat uit ongeveer 500 eilanden, waarvan slechts 100 zijn bewoond. Kopenhagen ligt op Zeeland, het grootste eiland, ten oosten van het Europese continent. Het grootste gedeelte van Denemarken bestaat uit vruchtbare landbouwgronden, heuvels bedekt met beukenbossen en heide. In het land is geen enkele berg te vinden; de hoogste heuvel in de Yding Skovhoj in het Jutlands meren District, is ongeveer 173m hoog.Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken. Met een populatie van 1,5 miljoen inwoners is dit de grootste en meest levendige stad van Scandinavie. Arhus is de culturele stad van Jutland en staat bekend als een levendige studentenstad met de beste muziek en entertainment gelegenheden van Denemarken. De Arhus Domkirke is de grootste kerk van Denemarken, deze kerk heeft en Romeinse kapel die dateert uit de 12de eeuw. Ribe is de oudste stad van Denemarken, deze stad dateert uit de 9de eeuw. Ten zuiden van het centrum van deze stad ligt het Vinkingcentrum. Christianso is een in stand gehouden vesting op een eiland dat een uur varen ten noordoosten van Bornholm ligt. Het eiland is in de oude staat gebleven, er staan geen moderne gebouwen en er rijden geen auto’s. Mogelijke activiteiten in Denemarken zijn fietsen, aangezien Denemarken bekend staat om zijn goede en veilige fietspaden. Andere mogelijke activiteiten zijn zwemmen, windsurfen, zeilen en vissen.

 

Denemarken Links

 

 

Natuur in Denemarken

Flora van Denemarken

Na eeuwen van ontbossing en over begrazing, is de Deense omgeving zwaar geëxploiteerd. Ongeveer 20% van de landbouwgrond ligt aan of nabij het zeeniveau. Daarvan is veel op milieu gevoelige moeraslanden gemaakt dat bebouwbaar is door het afvoeren van het water met pompen. Het landschap is zo veranderd dat amper enig van de natuurlijk beken van Denemarken ongerept blijft. Ongeveer 12% van Denemarken bestaat uit bomen. De bosgebieden bestaan grotendeels uit beuken- en eikenbomen. Daarbij zijn de iep, hazelaar, esdoorn, den, berk, aspen, kalk (linde) en kastanje ook aanwezig.

Flora van Denemarken

Het grootste wildsoort die in Denemarken gevonden wordt, is het rode hert, dat over de 200 kilo kan wegen. Denemarken heeft ook andere hertsoorten, wilde hazen, vossen, eekhoorns, egels en dassen. Er zijn bijna 400 vogelsoorten in Denemarken, van welke de meest voorkomende eksters, duiven, ganzen en eenden zijn.

Nationale parken van Denemarken

Het grootste bosgebied van Denemarken is Rold Skov, een 77m2 bosgebied dat het enige nationale park van Denemarken is, genaamd Rebild Bakker.

Klimaat in Denemarken

Denemarken heeft een gematigd maritiem klimaat, door de invloed van de warme Golfstroom. De temperaturen zijn over het algemeen koel, maar zelden vriezend. Aangezien Denemarken een land van eilanden is, heeft het veel met wind te maken. Er kunnen plotselinge veranderingen in de windrichting plaatsvinden, waardoor er grote temperatuursfluctuaties op een dag kunnen zijn. Lente en herfst zijn meestal mild. De lentemaanden zijn mei en juni met temperaturen van 10 tot 16 graden Celsius. De zomer loopt van juni tot augustus en de temperaturen zijn iets hoger, maar het is tevens vochtiger dan in de andere maanden. De winter is van december tot maart en dit is een lange periode van kou. Toch komt de temperatuur zelden onder de -1 graden Celsius. De koudste maand is februari. De Farao Eilanden hebben een mild klimaat voor hun breedtegraad, eveneens door de invloed van de warme Golfstroom. De eilanden zijn vaak bewolkt, winderig en nat het gehele jaar door. Zomers zijn koel met een klein beetje zon en de winters zijn warm.

Denemarken cijfers en feiten

Volledige naam : Koninkrijk van Denemarken

Oppervlakte : 42.930 km

Inwoners : 5,3 miljoen

Hoofdstad : Kopenhagen inwoners 1,4 miljoen

Bevolking : 97% Deens en 3% andere nationaliteiten

Talen : Deens; Engels en Duits wordt veel gesproken

Overheid : Constitutionele monarchie

Industrie en Producten : Agricultuurproducten, vis, bier, huishoudelijke apparaten en meubelen

Belangrijkste handelspartners : EU vnl. Duitsland, Zweden en de Verenigde Staten

Denemarken cultuur algemeen

Cultuur in Denemarken wordt benadrukt door het begrip ‘hygge’ wat vrij vertaald gezellig betekent. Gezien de overvloedige regen en duisternis tijdens de winterdagen, is het gemakkelijk te zien hoe dit begrip zich waarschijnlijk heeft ontwikkeld, samen met sprookjes en dromen van ‘flaeskesteg’ is speciaal geprepareerd varkensvlees.

Denemarken gewoontes,lokale gebruiken

Kledingvoorschrift Denemarken

Dresscode, neem een jas en das mee. Dit is in veel restaurants na 6 uur ’s avonds vereist.

Enkele woorden Deens

Leer enkele Deense woorden voor uw reis naar Denemarken alhoewel u zonder deze kennis niet veel anders wordt behandeld. Enkele woorden die handig zijn wanneer u een tour maakt: ‘gleuf’ betekent kasteel, ‘havn’ is haven, ‘gammel’ is oud, ‘ny’ is nieuw, ‘gade’ is straat, ‘museet’ is museum, ‘torv’ (of ‘pladsen’) is vierkant en ‘kirke’ is kerk.

Religie in Denemarken

Van godsdienstige gemeenschap is de gevestigde kerk veruit de grootste (84,1% van de bevolking in 2002). Naast de gevestigde kerken, zijn verschillende andere christelijke kerken in Denemarken goed vertegenwoordigd. Bovendien zijn er de Jehovagetuigen met ongeveer 14.700 leden en de christelijke Kerk van de Laatsgenoemd-Dag Heiligen (Mormonen) met ongeveer 4.100 leden.

Denemarken evenementen en culturele attracties

Evenement : 27 and 28 August festival

27 en 28 Augustus, tijdens dit festival gaan alle lampen uit in de stad. Alleen fakkels , vreugdevuren en kaarsen verlichten de stad, tijdens de grootste middeleeuwse markt in Europa.

Evenement : Roskilde Festivals

Juni tot Juli Roskilde Een van de populairste festivals zijn de Roskilde Festivals, het grootste rockmuziek festival van noordelijk Europa

Evenement : Midtfyns Festival

Begin Juli Midtfyns Festival Internationale rock, pop, wereld, en jazz muzikanten. Deze gebeurtenis zal in Ringe gehouden worden

Evenement : Kopenhagen Jazz Festival

Begin Juli Kopenhagen Jazz Festival Een van de wereld grootste Jazz festivals.

Evenement : Kopenhagen Zomer Festival

Juli tot Augustus Kopenhagen Zomer Festival Kamer en klassieke concerten concerts

Evenement : Arhus Festival

September negen dagen Arhus Festival,dit festival veranderd de stad tot een stadium voor ononderbroken revelry, met muziek en drama prestaties van alle soorten waar honderden duizenden Deense en internationale bezoekers op af komen. Het programma bevat ook een Viking Festival met onder andere boogschieten, schepen in Viking-Stijl, traditionele voedsel, drank en feestvreugde.

Denemarken Toeristisch

Een paar dagen er op uit. Een korte of lange vakantie in Denemarken is altijd een succes. Kinderen en volwassenen ontdekken steeds weer, dat dit vriendelijke land van alles te bieden heeft. Iedereen kan zich er dag in dag uit goed vermaken. Denemarken heeft volop mogelijkheden voor bijvoorbeeld tochten per fiets of mountainbike. Wandelen over veelal lege stranden of door mooie duinen. Genieten van de leuke stadjes en vooral steeds weer ontdekken, dat Denemarken een erg kindvriendelijk land is. Het overnachten hoeft geen enkel probleem te zijn. Heel actueel en trendy zijn momenteel grote vakantiewoningen, de campings en de vakantiecentra.

Activiteiten in Denemarken

Fietsen in Denemarken

Denemarken is trots dat het land fiets-vriendelijk is. Het land is doorkruist met routes van duizenden kilometer, inclusief 10 lange-afstands. Het kortste van de uithoudingsvermogen toetser is kandidaat voor 100km rondom Bornholm, terwijl de langste tocht langs de west-kust van Jutland ,500km van de Duitse grens, tot Skagen leidt. De populairste fiettocht in het Kopenhagen gebied is de 12-kilometer rit van het noorden naar Dyrehaven. Deze tocht gaat langs de Oresund kust en gaat zigzaggend naar beneden naar een aangenaam bosgebied.

Watersporten in Denemarken

Alle landen, van de zuidelijke oevers van Bornholm tot de noordelijkste fooi van Jutland, zijn er talrijke zwemgelegenheden langs de zandige stranden. Denemarken heeft ook uitstekende plekken voor windsurfen (wordt ’surfend’ in Deens genoemd) varierend van de open zee, dat voor de profs heel interessant is, tot binnenlandse fjorden en beschute kustinhammen, waar het kalme water ideaal voor beginner is.

Vissen in Denemarken

De vismogelijkheden in zoutwater zijn bijna eindeloos; de meest voorkomende zoutwatervis is kabeljauw, makreel, schol en zeeforel.

Legoland in Denemarken

Legoland is een 10-hectare themapark dat van plastic Lego blokken gebouwd is in 42 miljoen stukken. Het uitvoerigste nagemaakte lego-stuk is het drie-miljoen-legoblokken Haven van Kopenhagen.

Kopenhagen ontdekken

Kopenhagen is sinds 600 jaar de hoofdstad van Denemarken. Kerktorens benadrukken de skyline, met enkel een paar moderne hotels die het uitzicht die het uitzicht bepalen. Het eindeloze voetgangerswinkelcentrum, Stroget, geeft mogelijkheden tot winkelen en vermaak, van straattheater tot de parade van voorbijgangers. Het bekende Tivoli pretpark geeft plezier op de traditionelere manier, terwijl het kosmopolitische Latijnse Kwartaal u met zijn koffiearoma’s zal verleiden.

Reizen naar Denemarken

Vliegen naar Denemarken

Het is steeds aantrekkelijker het vliegtuig als vervoermiddel te nemen, want de bestemmingen en frequenties breiden zich uit. Er zijn voor vakantiegangers steeds meer leuke aanbiedingen te vinden. Zowel vanaf Schiphol, Rotterdam als Brussel zijn er verschillende lijndienstverbindingen naar de luchthavens van Kopenhagen en Billund.

Treinvervoer naar Denemarken

De Nederlandse en Belgische spoorwegen verkopen tickets naar een beperkt aantal bestemmingen in Denemarken en tevens speciale passen waarmee vrij gereisd mag worden binnen een bepaalde periode (bijv. Scanrail en Interrail).

Busvervoer naar Denemarken

Naast georganiseerde bus- en excursiereizen, kan vrijwel dagelijks per pendelbus vanuit Nederland en Belgie naar Denemarken gereisd worden.

Veerboot naar Denemarken

Het is mogelijk naar Denemarken te gaan per ferry. De opties om per boot te gaan zijn dagelijkse (in het hoogseizoen) en wekelijkse ferries die vanuit Duitsland (Kiel, Rostock, Puttgarden, Sassnitz-Mukran en het eiland ‘Sylt’), Ijsland (Seydisfjordur), Noorwegen (Oslo, Kristiansand, Bergen en Larvik), Zweden (Helsingborg, Gothenburg, Varberg en Malmo), Polen (Sawinoujacie) en het Verenigd Koninkrijk (Harwich). Er hoeven geen vertrekbelastingen betaald te worden indien u Denemarken verlaat.

Reizen in Denemarken

Vliegen in Denemarken

Vanaf de meeste Deense vliegvelden zijn verbindingen mogelijk naar andere bestemmingen in het land. Denemarken heeft een uitgebreid binnenlands luchtnet. Vooral vanuit Kopenhagen is doorvliegen naar een ander landsdeel gemakkelijk. De vliegtijden zijn kort -meestal tussen de 30 en 55 minuten- de frequenties redelijk hoog. Vanaf de regionale vliegvelden zijn goede verbindingen met bus of trein.

Treinvervoer in Denemarken

Het openbaar vervoer in Denemarken is goed geregeld. Elk uur vertrekken Intercity-treinen vanuit Kopenhagen met rechtstreekse verbindingen naar alle grotere steden in het land. Voor deze IC-treinen is reserveren verplicht! Het streekvervoer sluit aan op de meeste Intercity-treinen.

Busvervoer in Denemarken

Het busnet binnen Denemarken is goed ontwikkeld. Plaatsen die niet per trein te bereiken zijn, liggen vaak aan een buslijn die u naar een grotere plaats in de buurt kan vervoeren.

Metrovervoer in Denemarken

Sinds 2002/2003 de nieuwe metroverbinding in Kopenhagen in gebruik genomen. In sneltreinvaart rijdt deze supermoderne, hoogtechnologische trein door centraal Kopenhagen, het eerste jaar elke drie tot acht minuten tijdens de daguren, d.w.z. tussen 05.00-01.00 uur. In het weekend rijdt de Metro ook ’s nachts, namelijk elke 15 minuten. De grote knooppunten in het centrum zijn Norreport en Kgs. Nytorv. De Metro heeft hetzelfde kaartjessysteem en prijzen als de S-tog en de HT-bussen.

Fietsen in Denemarken

Door de verschillende fietspaden kan het hele land worden bereikt, daardoor is fietsen een praktische manier om in Denemarken rond te trekken.

Veerboot vervoer in Denemarken

De ferry netwerken verbinden alle bewoonde eilanden met elkaar. De avontuurlijke mensen vinden het wellicht interessant om een jacht te huren en rond te varen, dit is ook mogelijk.

 

Accommodaties Denemarken

U dient ergens te verblijven tijdens uw reis in Denemarken. Dat zal zijn geen probleem zijn, omdat er een wijde keuze van accommodatie is en de standaarden over het algemeen hoog liggen. Of u een vakantiehuis wilt huren, of in een hotel wilt verblijven, op een boerderij verblijven of kamperen aan een van de eilanden van Denemarken.

Denemarken praktische informatie en links

Visa

De meeste inwoners van westerse landen, waaronder Amerikanen, inwoners van de EU, Australiers, Canadezen, Nieuw-Zeelanders, Maleisiërs, Singaporezen en Zuid-Amerikanen hebben geen visum nodig. Raadpleeg de ambassade of het consulaat van Denemarken voor meer informatie.

Tijdsaanduiding in Denemarken : GMT (Greenwich Mean Time) plus een uur

Elektriciteit in Denemarken: 220V, 50Hz

Gezondheid in en naar Denemarken.

Vaccinaties ,men hoeft zich niet te laten vaccineren wanneer men naar Denemarken reist. Vaccinaties tegen tetanus, poliomyelitis en Hepatitis B zijn verkrijgbaar. Raadpleeg de GGD of de TravelClinic voor vertrek.

Water en Hygiëne in Denemarken

Melk is gepasteuriseerd en leidingwater is veilig te drinken.

Gezondheidszorg in Denemarken

De medische zorg in Denemarken is van uitstekende kwaliteit. Het niveau is een van de hoogste ter wereld. Buitenlandse reizigers kunnen gratis zorg krijgen. Desondanks is het aan te bevelen een reisverzekering af te sluiten die ook ziektekosten dekt. De meeste artsen spreken vloeiend Engels. Vele medicamenten die in Europa vrij verkrijgbaar zijn, dienen in Denemarken af te worden gehaald met een doktersrecept.

Telefoneren in en naar Denemarken

Denemarken heeft het volgende alarmnummer: politie, ambulance en brand: 112. De internationale toegangscode is 45. Wanneer men naar het buitenland wil bellen, dient men eerst 00 voor het toegangsnummer te draaien. Wanneer u assistentie wil bij het internationaal telefoneren, kunt u 118 draaien.

Geldkoers in Denemarken

De munteenheid in Denemarken is de Deense Kroon. De belangrijkste creditcards, zoals MasterCard, American Express, Diners Club en Visa worden geaccepteerd. Traveller cheques en Eurocheques kunnen bij banken en hotels worden gewisseld. Ook bij de meeste restaurants en winkels worden deze als betaalmiddelen aangenomen. Buitenlandse reizigers worden geadviseerd om de Pond Sterling als munteenheid in de traveller cheques op te nemen om extra wisselkosten te voorkomen. Invoer van buitenlandse valuta is niet aan banden gelegd, maar grote bedragen moeten bij aankomst wel worden aangegeven. Ook uitvoer van buitenlandse valuta is toegestaan. Wilt u de laatste omwisselkoers van deze valuta weten, ga dan naar de website van Oanda.

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.